[Main Menu]
[<--] •

[Tytuł]

W 2007 roku  budynek był już od wielu lat nie zamieszkały i nie ogrzewany, jedynie od strony północnej służył szkole jako skład drewna. Część centralna była składem śmieci, a do części południowej nie wchodzono, chyba dlatego, że naniesiona przez lata ziemia nie pozwalała od dawna otworzyć pozostałości drzwi.
W odróżnieniu od bocznych stron, posiadających sklepione sufity, cześć centralna była otwarta po dach i nie podzielona na osobne pomieszczenia. Taki układ po remoncie pozostawiono, chociaż z przekazu historycznego z 1836 roku wynika, że środkowa część wyglądała inaczej; wydzielone były co najmniej 2 pomieszczenia – kuchnia i browar. W każdej części budynku zaadaptowanej na 3 odrębne apartamenty wydzielono  łazienki i części kuchenne.
Zmodernizowane wnętrza nadal przypominają jednak o swojej blisko 300-letniej historii – grube mury nie pozwalają korzystać z telefonów komórkowych czy anten pokojowych.
 

[link]
Pomieszczenie ze sklepieniem krzyżowym - wiosna 2007 Centralna część oficyny - wiosna 2007 Przemurowane kominy i nowa konstrukcja dachu - lipiec 2008 Po zdjęciu tynków i położeniu instalacji elektrycznej - maj 2009 Ocieplenie dachu - lato 2009 Stawianie ścianek działowych w części centralnej - lato 2009 Wykończona cześć centralna - jesień 2009 Schody na poddasze w cześci centralnej - koniec 2009